Patru întrebări ca să aflați dacă aveți o problemă cu alcoolul

Problema abuzului si dependeței de alcool este de multe ori foarte ușor de diagnosticat, fiind evidentă pentru toți cei din jur. Alteori ea este mai nuanțată, comportamentul nu este intens schimbat, sau schimbările s-au instalat încetul cu încetul. În plus, adesea propria critică a celui care consumă alcool poate fi afectată, acea persoană trăind cu convingerea că totul e în regulă, chiar și atunci când, de fapt, nimic nu mai este în regulă.

Există recomandări în fiecare țară cu privire la cantitatea maximă de alcool care poate fi consumată zilnic sau săptămânal, dar ele variază foarte mult și, ca lucrurile să fie mai mult complicate, există o foarte mare variație individuală, de la om la om, a capacității de a tolera alcoolul, a predispoziției la dependența de alcool și a circumstanțelor consumului. Dacă sunt întrebat la modul general, eu unul spun pacientului că o băutură pe zi (o bere, sau un pahar de vin, sau 50 ml de tărie) e acceptabil, dacă sunt și zile de pauză, ca să dăm voie ficatului să-și revină, dar aceasta este o afirmație foarte aproximativă, și ea NU se aplică persoanelor care au deja o tulburare psihică legată de consumul de alcool, ci unui consumator obișnuit. Chiar doze mai mici pot constitui o problemă dacă duc la comportament anormale sau periculoase,  de exemplul consumul de alcool la volan. Așa că nu ar trebui să ne bazăm pe o clasificare a dozelor permise de alcool ca să ne liniștim.

În medicina primară (cum e medicina de familie) se folosește un test extrem de simplu, care există deja de peste un secol, și care depistează cu mare sensibilitate problemele legate de consumul de alcool. El a fost botezat CAGE, după o formulă menmotehnică explicabilă doar în limba engleză, și conține doar 4 întrebări ușoare, pe care vi le puteți pune și dumneavoastră înșivă.

Acestea sunt:

  • V-ați gândit vreodată că ar trebui să beți mai puțin (alcool)?
  • S-a întâmplat ca alte persoane să vă bată la cap, criticându-vă pentru că beți?
  • V-ați simțit vreodată vinovat(ă) pentru că ați băut?
  • Ați simțit vreodată nevoia să beți dimineața, la sculare, pentru a vă liniști nervii sau a scăpa de o mahmureală?

Dacă ați răspuns afirmativ la cel puțin 2 întrebări din cele 4 de mai sus, există o foarte mare probabilitate să aveți o problemă legată de consumul de alcool pe care trebuie să o tratați. Nu este un test absolut, lipsit de eroare, nici diagnostic, ci doar unul care arată că merită să faceți pasul următor, și anume să vă adresați unui profesionist, și beneficiile pot fi atât de mari, încât vă încurajez să nu amânați acest lucru. Succes.

17 thoughts on “Patru întrebări ca să aflați dacă aveți o problemă cu alcoolul

  1. Asta este o exagerare de dragul de a demoniza alcoolul…povestea mea cu alcoolul: incercasem sa ma sinucid, aveam in familie o atmosfera oribila glaciala, eu nu vroiam decat sa scap, si alcoolul imi oferea posibilitatea sa evadez…am reusit cumva sa depasesc situatia, ma rog, daca pot spune ca ma depasit-o. Si alcoolul a fost alaturi de mine…mi-a fost prieten, mi-a fost curaj, mi-a dat starea de bine.

    Uneori beau cand simt nevoia, imi incalzeste sufletul. Daca am de lucru nu beau.
    Cand sunt treaza ma gandesc din nou la suicid, cand beau simt ca defapt poate am sanse sa scap. De ce sa vorbesti atat de urat despre alcool?
    Parca exista oameni carora sa nu le placa sa bea…

    1. Nu numai ca exista oameni carora nu le place sa bea, dar exista oameni care urasc bautura de-a dreptul. Oamenii astia sunt anormali daca nu pot sa sufere alcoolul sau cum?

      1. nu cred ca sant anormali,eu sant una dintre aceste persoane …
        nu pot fi altfel cand am trait 33 ani langa un betiv si acum stau langa altul cu aceleasi probleme
        Am luptat toata viata impotriva acestui viciu…si voi lupta mai departe…

  2. Nu sunt anormali, dar sunt rari…de-aia chiar in timpul prohibitiei se facea contrabanda, oamenii vor alcool…ar fi trebuit ca majoritatea sa fie alcoolici…
    mi-ar fi placut sa ma apuc sa fumez: n-am facut-o pentru ca nu vreau sa intru la stapan; apoi sa sufar ca n-am bani de tigari, alcoolul da dependenta greu de tot defapt. si cand da, da pentru ca vrei tot mai mult sa scapi de realitatea care te face sa suferi.

  3. Fac mult sport si sunt foarte atent cu ce mananc si beau, inclusiv sa spunem bere. Am raspuns pozitiv la doua din cele 4 intrebari, ma simt uneori vinovat ca beau 2 beri si as vrea sa beau mai putin (vinovatie si reduce consumul). incerc sa ma conving ca o fac pentru aportul de calorii si pentru ca nu este tocmai sanatos. acum intrebarea, testul nu este tocmai convingator ori sunt deja in faza de negatie? 🙂

  4. Sergiu: testul e foarte sensibil, dar nu foarte specific. Adică, dacă ai o problemă cu alcoolul, testul te va depista sigur. Dacă nu ai o problemă cu alcoolul, există 25% probabilitate ca testul să te “depisteze” din greșeală.

    Dar eu zic să încercați să reduceți consumul de alcool. Dacă întâmpinați dificultăți, atunci poate e cazul să vă puneți întrebări suplimentare…

    Există și teste mai precise, cum este testul Audit.

  5. Se vede cu ochiul liber ca unele persoane (indiferent de conditie sociala, educatie etc…) sunt inclinate spre a bea. Cunosc 2 gemeni total opusi din acest punct de vedere, unul bea de stinge celalalt apropape zero. E ceva fiziologic sau doar mi se pare mie?

  6. Raspunsul meu e pozitiv la toate cele 4 intrebari de mai sus. Si totusi: daca beau in total aproximativ doi litri de bere pe an si aproximativ 1,5 litri de whisky, tot pe an, chiar credeti ca am o problema cu alcoolul? Eu as zice ca nu, iar testul e mai mult decat tendentios.

  7. Cam ca Sergiu ma-ntrebam si eu. Am raspuns “Da.” la prima pentru ca din cand in cand (acum, pe caldura, mai des) beau 500 ml de bere seara. Si ma gandesc ca 250 ml (un pahar) poate ar fi de ajuns.

    E o vorba atribuita lui Hipocrat, am vazut-o citata si de Noica, cica e mai bine sa faci un chef-monstru o data pe luna decat sa bei zilnic. Pai dupa un chef din ala cam tre’ sa ‘Cui p e cui se scoate.” … … …

  8. Din pacate, numarul de alcoolici este extrem de mare in Ro. Societatea ii tolereaza usor, mai ales daca sunt barbati.

    Eu stiu un test mult mai simplu:

    Poti sa bei cel mult un pahar de vin zilnic timp de 5 zile si sa faci pauza doua zile?

    Daca da, atunci cel mai probabil nu esti alcoolic (nu sigur insa!)

    Mai mult, cunosc persoane care de la un phar de bere se imbata tun si incep sa spuna prostii. Nu e vorba de “supradoza” ci diar de un pahar de bere. Variabilitatatea indivividuala este incredibila…

    De fapt, nu stiu nici un motiv pentru care bautura ar fi folositoare. Absolut nici unul. Sigur ca fiecare e liber sa bea daca doreste si daca nu face rau celor din jur. Dar, in nici un caz nu e bine sa ne mintim spunand ca “un pahar de vin nu face rau!”. Face.

    Mai ales ca sub nevinovatul “un pahar de vin pe zi” se ascund adesea cantitati muuuult mai mari.

    Un alt test foarte bun: intrebati sotia sau sotul!

    Alcoolul este un dusman extrem de perfid si foarte puternic. Doar persoanele foarte putertnice pot bea moderat si doar extrem de putin pot fi abstinente.

    Pana la aspectele medicale din articol, sunt mult mai multe aspecte sociale: intoleranta fata de parerile opuse, agresivitatea de limbaj, tulburari de memorie si de intelegere, tendinta de a interpreta negativ etc. etc. etc.

    Deoarece alcoolul este atat de puternic, cel mai des oamenii apeleaza la credinta penru a-l infrange. Vedeti Alcoolicii Anonimi.

    Cea mai puternica arma a Alcoolului este aceea ca te face sa crezi ca e inofensiv,

  9. Lancaster, nu are nici un rost să vă puneți întrebările dacă NU consumați alcool. Testul e pentru cei care consumă și care își pun problema asta.

  10. Patru întrebări ca să aflați dacă aveți o problemă cu dumneavoastra
    Va rog sa inlocuiti cuvintele “beti” si “baut” din cele patru intrebari, cu urmatoarele cuvinte:
    1. tolerati, tolerat
    2. iubiti, iubit
    3. credeti, crezut
    4. faceti sex, ati facut sex
    5. pescuiti, pescuit
    6. creati, creat
    7. traiti, trait
    si multe alte cuvinte….
    Dupa acest TEST, trageti concluziile finale despre dumneavoastra.
    Parerea mea este ca aceste patru intrebari nu au nici o relevanta.
    Eu cred ca fiecare trebuie sa-si urmeze o cale de mijloc, in functie de cum ii dicteaza constiinta, ajutandu-se in viata dupa milenarul dicton “ce-i mult nu-i bun si ce-i putin nu ajunge”
    Va rog sa ma scuzati daca am deranjat pe cineva prin acest mesaj.
    Daca l-ati citit, va multumesc. Daca nu l-ati citit, va multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *