“Atunci veți deveni semizei!” declamă chirurgul în sala plină de studenți. Se întâmpla acum câteva zile, la o întâlnire cu studenții la medicină, în care niște specialiști (cu mine printre ei) trebuiau să facă reclamă propriului domeniu medical.
Nu doar chirurgii cred despre ei înșiși că sunt semizei, e o opinie larg răspândită că a tăia corpul și abcesul rău din el e un act cvasi-divin. Nimeni nu crede așa ceva despre psihiatri, slavă Domnului (adică Chirurgului Originar). Ce crede lumea despre noi, pot doar să bănuiesc, sau puteți să-mi spuneți domniile voastre.
Într-un anume fel, chiar așa este, deși nu în felul demiurgic și salvator la care ne gândim deobicei la divinitate, ci într-unul mai vechi, mai aproape de miturile primitive.
Lumea e din ce în ce mai pozitivă. Omul de zi cu zi poate vedea lumea aproape obiectiv. Nu întotdeauna alege să o facă, dar are această posibilitate. Avem telescoape pentru stele și acceleratoare pentru particulele subatomice. Chiar și corpul omenesc, în general, e tot mai luminat pe dinăuntru, cu o singură excepție: atunci când corpul în chestiune e chiar al tău. Granița ultimă a lumii pozitive este propriul tău epiderm, cititorule. Ce se întâmplă dincolo de el, spre interior, e o lume terifiantă și un mare necunoscut. Dacă te gândești rațional, pare că ai putea citi un atlas de anatomie, o carte de fiziologie, alta de biologie moleculară, alta de neuropsihologie, etc. și ai afla câte ceva. Dar nu e așa de simplu. Nu e simplu nici pentru studenții la medicină. Cunoașterii din cărți îi lipsește ceva fundamental, când e vorba de înăuntrul tău întunecat. Nu e genul de cunoaștere imediată și intimă de care ai nevoie ca să te simți în siguranță în pielea ta. E ca și cum ai citi niște relatări fantastice despre țări îndepărtate, pline de lei și dragoni. Corpul nostru e un teritoriu mitic. E bine când dragonul e departe, dar când el doarme mai aproape de tine decât ești tu însuți, înțelegi că nu orice om obișnuit te poate explora pe dinăuntru. Numai un erou înzestrat cu puteri mitice poate înfrunta la rândul lui o fiară mitică. E nevoie de un semizeu ca să tai capetele Hidrei. Dacă în lumea reală, majoritatea intervențiilor medicale sunt banale, în lumea personală, subiectivă, a bolnavului, fiecare intervenție e un act semidivin.
Și uneori ne lăsăm și noi convinși de această cunoaștere arhaică și simpatică, uneori credem și noi, nu doar că facem niște lucruri excepționale, ci și că suntem noi înșine niște entități excepționale.
Dar încrederea omului are și ea limite. Nici măcar semizeii nu au voie să ajungă oriunde. Există un nucleu sacru unde nimeni nu are voie să pătrundă, și acela e mintea. Psihiatrii, crede lumea, fac chiar treaba asta, se bagă în mintea omului și dau cu mătura pe acolo. Dar așa ceva nu e acceptabil decât dacă acea minte a fost deja desacralizată, profanată, stricată. Și nici atunci, nimeni nu îl va aprecia pe psihiatru pentru treaba asta. El nu va fi un semizeu. Cel mult un drăcușor necesar, pe care e bine să îl uiți cât mai repede.
(Imagine: Relief al lui Heracles din templul lui Atargatis din Dura-Europos, actualmente la Metropolitan Museum of Art, New York. Situl Dura-Europos a fost ras de pe fața pământului în conflictele recente din Orientul Mijlociu.)
Se spune despre psihiatrii care lucreaza o viata intreaga in spitalele de profil ca sunt afectati ei insisi psihiatric vorbind de comuniunea cu pacientii lor. Ma intreb, este un mit ? Sau statistica ne poate da cifre in acest sens?
Eu nu sunt de acord cu ultima dumneavoastra afirmatie , experienta fiind din pacate una personala .
Si cand dupa ani de ,,bezna,, teribila , incepi sa vezi cum in sfarsit incepe sa se lumineze , in conditiile in care iti pierdusesi orice speranta , ii multumesti Zeului ca a ingaduit acest lucru si ca a avut grija sa te indrumeze catre un ,,dracusor,, , care – culmea – chiar sa te ajute . Asa ca sunt sigut ca acesta din urma nu va fi uitat vreodata , chiar si pentru un gest atat de ,,neinsemnat,, .
Felicitări pentru articol! Mă bucur că găsiți timp și motivație pentru a scrie. Se pare că sunteți ascultat. Unii sunt semizei iar alții sunt pe o treaptă joasă a umanității. Cred că doar medicina implică riscul de a dezumaniza oamenii ce au halate. Și mai cu seamă psihiatria:))))) Dar dl G. este un zeu.
BLEGOO (clefăind o coastă dă miel): “Îți zic io d-tale, dom’ doctor… care-i diferența între chirurgi și psihiatri; e simplu, pă înțelesu’ tutulora: chirurgu’… e ca ăla care pune șurube… face un computer dîn piese. E ceva vizibil, lumea înțelege, aplaudă – “bravos băh!”
Psihiatru’ acuma… e ca ăla care scrie un program să meargă ‘puteru’; ori ce-o mai fi. Litere, cifre, simboale… fără număr-fără număr! Boboru’ e nedumerit: “cum băh… ce-ai scris tu aici… face să meargă mașinăria?!? ‘Ai să-mi trag o palmă… să mă trezesc…”
Nu-i vizibil, nu este corelațiune… magie, bre!”
Vorbesc serios, nu fac ‘șto.
Citat:
“…sau puteți să-mi spuneți domniile voastre…”
Gîndește-te bine… înainte să pui întrebări la hauhaudiență.
In felul asta, ca tot ai mentionat de psihiatrii, si ei ar putea fi considerati un soi de neurochirurgi. Mi-a placut mult articolul.
Legat de comentariul Victorinei, sunt multe meserii in care s-ar presupune ca angajatii ar fi predispusi la diverse afectiuni psihice, chiar si in cadrul meseriei de pompier am auzit un astfel de zvon.
asa-i.. de exemplu eu cred ca bleego ar putea fi afectat psihic..desi nu cred ca este…de fapt, psihiatrul nu are treaba cu anormalitatea( pentru simplul motiv ca nu este inginer) ci doar cu pericolul ca aceasta ar putea sa existe…parerea mea..
Era modest chirurgul tau. Un psihiatru francez le-ar spune proaspetilor interni în psihiatrie: “Acum sunteti semizei, iar în cinci ani veti fi zei”
La francezi, acolo, si zeii sunt mai mari.