Din campaniile și contra-campaniile din presă cu privire la medici (revin ciclic), impresia ce se degajă e că suntem toți (medicii) niște devianți. Nu neapărat în sensul psihiatric, deși și așa, ci mai curând social și moral. Niște House MD pe deasupra șpăgari. Când nu primim câte 1000 de euro pe zi fără de care nu ne sculăm din pat, suntem niște apostoli blestemați cu mintea scrântită. Când nu suntem martiri-martori ai suferinței umane, suntem niște cinici ce profită copios de pe urmele ei. Dezbateri acerbe pe forumuri ard: da domnule, au dreptul la șpagă, că salariile sunt mici, cum să reziști altfel într-o asemenea mizerie, nu domnule, își bat joc de noi, pacienții, murim cu zile în timp ce ne țin pe la ușă, dacă nu le dai nici nu se uită la tine.
Eu nu mă recunosc în portretul medicului din ziarele de zilele astea. Nici în cel al chirurgului care pune condiția șpăgii, nici în cel al mucenicului sclipitor zugrăvit uneori. Și știu că nu sunt vreo excepție. Suntem foarte mulți oameni normali în branșă.
Ce înseamnă un medic normal?
Înseamnă că putem să nu luăm ciubuce și exersăm permanent această capacitate. Neluatul de ciubuc nu e neapărat o anomalie în contra cutumei. În anumite locuri (spitale mari și mici), ciubucul e o presiune culturală, nu iei, ești un excentric, dar global nu e așa. Pe mine nu mă presează nimeni să iau ciubuc, deși e adevărat că nici nu prea mi se oferă.
Nu dintr-o paranoia masochistă nu luăm noi ciubuc. (Nu mi-aș permite să îi judec, dintr-un punct de vedere moral superior, pe cei care iau ciubuc, de altfel. Știu bine că mulți „n-au încotro”. Îmi permit să judec cutuma, cultura, însă.) Ci pentru că ne-ar fi groaznic de jenă, probabil pentru că așa am fost crescuți, să ne fie jenă de asemenea situații. N-am ști nici cum să reacționăm, nici ce se vrea de la noi: cum onorezi o înțelegere în care nu se specifică obligațiile, dar așteptările sunt enorme? Așa că nimerim în locuri în care plata informală nu e placa turnantă a actului medical, iar locurile astea sunt destule.
Înseamnă că suntem oameni care muncesc cu program normal, zi de zi, contra unui salariu românesc cu care ne descurcăm.
Că ne plătim impozitele și facturile, și mergem la piață.
Că n-avem câte trei SUV-uri și cinci vile, și mergem la serviciu cu metroul sau tramvaiul. (Eu merg cu bicicleta, ceea ce vă recomand și dumneavoastră). Stăm în apartamente de bloc și la sfârșit de săptămână ieșim cu copiii în parc.
Că nu ne punem lanț de aur la gât și clepsidră elvețiană la mână.
Că trăim în aceeași societate capitalistă de criză, în care uneori în miez de noapte ne gândim cum o să ne plătim creditul la bancă dacă policlinica va face reduceri de personal.
Că nu prea apucăm să ne ducem la congrese și conferințe, fiindcă sunt scumpe rău, dar ne descurcăm să ne informăm, în era informației libere pe internet. Articolele științifice sunt din ce în ce mai ușor de accesat, iar dacă chiar ne trebuie un tratat care costă câteva sute de euro, ei bine, ne descurcăm cumva. (Există un loc vechi și desuet, se cheamă bibliotecă, parcă.) Și înainte de revoluție, când o carte bună de medicină reușea să treacă de zid, era copiată și circula, altfel n-ar mai fi fost medicină înainte de revoluție, d’apăi acuma.
Că nu conspirăm împreună cu industria farmaceutică cum să ne îmbogățim mai bine scriind rețete false. Mulți dintre noi de altfel suntem foarte rar vizitați de reprezentanții Farma. Sau niciodată.
Că în relația cu pacienții noștri nu scuipăm semințe în capul nimănui, nici nu ne bălăcim într-un delir al puterii, ci ne sfătuim împreună cât de civilizat se poate și prestăm servicii ca orice alt meseriaș, străduindu-ne să ne facem bine treaba. Când binele se întâmplă, nu ne imaginăm că e exclusiv opera noastră de eroi sau demiurgi, în schimb ne bucurăm că am putut fi în locul potrivit pentru a face partea noastră de treabă. Pentru că, din păcate, știm foarte bine că cel mai mare talent medical e degeaba dacă e de unul singur, dacă nu e susținut de o strategie, de un sistem mai mare.
Și că nu e nicio smerenie adevărată sau fariseică în cele de mai sus.
Că nu avem acces la mediile în care viețuiesc elitele noastre, dar nici nu ne dorim așa ceva neapărat. Elitele în România sunt de o calitate îndoielnică, dar sunt o minoritate. Un coleg zicea pe undeva că ne aflăm la periferia medicinei. Dar dacă noi suntem la periferia medicinei, atunci și dumneata, cititorule, te afli la periferia lumii, în mahalaua ei. Dar eu cred că mahalaua nu e doar la periferie, ea e realitatea obișnuită, stratul social în care cei mai mulți se mențin, își cresc copiii și visează la o pensie liniștită, fără să fie șmenari, șmecheri, interlopi, cinici, genii, sfinți, eroi, făcători de minuni, psihopați, mafioți, obsedați de bani, de prestigiu, de recunoaștere, de propria imagine în oglindă.
În care suntem toți aproximativ în aceeași oală. Și în care fericirea nu e imposibilă, dar ea vine mai mereu din lucruri care poate par mici, cum ar fi atunci când tocmai a intrat salariul, râde un copil, toți cei dragi sunt sănătoși și afară e soare.
(Notă: am scris articolul ăsta acum 2 ani, în altă parte, de era cât pe ce să nu-l mai găsesc. Acum îl republic aici, pentru că iar e vorba la televizor despre medici și șpăgile lor.)
hmm… bravo!! cuvintele de lauda nu-si mai au rostul
sa-l pastrezi, e etern valabil in romania, in 2 ani o sa-l scoti iar pe blog.
Bine ai venit la mine, andy.
Si atunci cum sa se simta un pacient care obligat de imprejurari da spaga la un medic prost – exista si din astia. Si medicul care il vindeca nu vrea sa primeasca nimic?
Eu nu am vazut pana acum un medic care sa iasa public si sa spuna ca e revoltat de spagile pe care le iau colegii lui de spital. Daca tot suntem cu consiinta curata, haideti sa fim pana la capat. Toti medicii sunt revoltati pe Internet de ideea de spaga, dar spaga e intotdauna “poate la alt spital, la noi nu”.
Vasile,
Nu se face asa ceva. Nu ai cum, coleg fiind cu alti medici de pe sectie (prieten adevarat nu cred ca poti fi) sa ii reclami la tv sau in presa (asta inseamna a iesi public, nu?). Daca vezi nereguli grave in comportamentul colegilor apelezi la seful de clinica (daca nu face parte din aceeasi categorie ca si colegii), sau la managerii spitalului. Sunt lucruri care trebuie rezolvate intern, ca spalatul hainelor murdare in familie.
Asta ar mai lipsi, sa se porcaiasca medicii intre ei pe la tv.
Dar sa iesi la TV sa zici ca medicii nu vor spaga? Asta se pare ca poti, nu? Dar daca ai un coleg care face trafic de organe? Ma gandesc ca daca iti e coleg, il lasi sa faca. Sau e o limita de suportabilitate morala? Spaga in formele ei cele mai abjecte – sa nu operezi un copil cu dureri groaznice pana nu iti iei ciubucul – inteleg ca e acceptabila. Poate de asta nu m-am facut medic…
In tara Marelui Licurici, spre care ne uitam cu jind, exista institutia juridica a whistleblower-ului. Adica acea persoana din interior a carei structura morala il impinge sa anunte autoritatile. Este drept ca e recompensat si protejat de autoritati. La noi pare ca e institutia siciliana numita Omerta.
turnător pe românește
deci sa anunte autoritatile, nu sa apara sa spuna public.
oricum, in primul mesaj ai zis ca de ce nu se parasc intre ei pt luat spaga, apoi ai deviat catre conditionari si trafic de organe. am vazut colegi primind ceva drept multumire, am vazut si conditionari, dar trafic de organe nu. daca tu ai vazut, e de datoria ta sa denunti traficantul autoritatilor.
Am cautat http://dulce-mahala.tapirul.net/ si a aparut o pagina cu mesajul
“403 Permission Denied
You do not have permission for this request / ”
Mai exista acel blog?
A decedat recent neurologul Oliver Sacks. S-au umplut ziarele (nu cele din Ro, vezi insa NYT, etc)de articole ref cartile sale . Idem listserv-urile academice. Conteaza totusi sa fi purtatorul de cuvant al celor ce nu-si pot spune singuri povestea, nu? Altfel unele illness narrative dispar odata cu pacientii…
altfel, blogul mai există, dar unele persoane par să nu poată să-l acceseze, nu știu de ce.